Meteen naar de inhoud
Home » Migraine structureel verlichten » Migraine Medicatie Pillen Medicijnen

Migraine Medicatie Pillen Medicijnen

Migraine medicatie nieuwe zware middelen in basisverzekering?

Migraine medicatie of medicijnen zijn volop in ontwikkeling. Het ziektebeeld migraine heeft grote impact op het dagelijks leven van patiënten. Om die reden nam het Zorginstituut in 2019 het initiatief om samen met de betrokken patiëntenverenigingen en zorgverleners uit te zoeken voor welke groep patiënten een CGRP-remmer van waarde zou kunnen zijn. Het is het geval voor die chronische migrainepatiënten die geen verbetering zien bij de reeds beschikbare migraine medicatie of pillen. Vervolgens hebben de fabrikanten van CGRP-producten een subsidieaanvraag ingediend voor vergoeding van de 3 CGRP-remmers.  Er is bijna 6000 euro mee gemoeid per patiënt om de CGRP-remmers te vergoeden vanuit de basisverzekering. Het gaat om naar schatting 3200 migraine patiënten.  Het gaat hier niet over een simple migraine pijnstiller. 

migraine medicatie nodig?
migraine medicatie nodig?

De gezondheidszorg in Nederland wordt betaalt via de verplichte basisverzekering en belastingen. Namens de overheid zorgt het Zorginstituut ervoor dat zorg betaalbaar en goed blijft. Migraine medicatie is steeds duurder naarmate de zwaarte in 4 stappen toeneemt. Dit alles met het doel ons geld alleen te besteden aan het vergoeden van waardevolle behandelingen waarvan bewezen is dat ze echt werken, staat voorop bij het maken van complexe maar noodzakelijke keuzes. 

Het Zorginstituut kijkt alleen naar de wetenschappelijke bewijsvoering van medicijnen en niet naar alternatieve vormen van genezing. Een complementair behandelplan migraine opnemen in de basisverzekering zou een doorbraak betekenen. De Zorgverzekeraars kunnen hiermee mogelijk veel geld besparen. De bewijsvoering voor de werking van energetische therapie bij migraine staat hieronder vermeldt. Dit is geen wetenschappelijk bewijs. Het wordt betiteld als ervaringen van patiënten. Klik op de vooruit of achteruit symbolen naast de behandel handen om alle aanbevelingen te lezen.

Positief effect zware migraine medicatie

Het niet bestemd voor de groep welke voldoende heeft aan een migraine pijnstiller. Er zijn nu anno 2021 drie CGRP-remmers geëvalueerd: erenumab (Aimovig®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (Emgality®). Wetenschappelijk onderzoek levert bewijs dat deze medicijnen werken bij patiënten met chronische migraine die resistent zijn tegen behandeling met de andere 2 migrainemedicijnen die in het basispakket zitten. Bij 20% van de patienten wordt het aantal migrainedagen per maand gehalveerd. Voor hen betekent dit een sterk verbeterde kwaliteit van leven. Bij chronische migraine ervaart een persoon minstens 15 dagen per maand hoofdpijn, waarvan minstens 8 dagen migraine. Bij 80% van de patiënten werkten de middelen niet. Daar komt het complementaire behandelplan in beeld.

Voorwaarde vanuit het Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseerde de minister om nog enkele voorwaarden te stellen aan opname in het basispakket. Momenteel geldt de vergoeding alleen voor patiënten die minimaal 15 dagen per maand hoofdpijn hebben, van wie er acht dagen migraine hebben. Daarnaast moet worden aangetoond dat andere migraine medicatie niet effectief is geweest.  Men moet aantonen dat Topiramaat of valproaat en vervolgens botulinumtoxine A niet werken bij de migraine patiënt. Ten slotte moeten nieuwe medicijnen ook worden stopgezet als ze niet werken. Afspraken voor gepast gebruik worden gemaakt in nauw overleg met hoofdpijnneurologen en zorgverzekeraars. Naar schatting komen tussen de 2700 en 3600 patiënten met chronische migraine in aanmerking voor CGRP-remmers.

Let op!: er wordt een beeld geschetst op heel veel websites dat het ziektebeeld niet te genezen zou zijn en dat alleen migrainemedicatie of pillen zouden helpen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen aanvalsmedicatie en preventieve medicatie. Beiden worden ook wel anti-migrainemedicatie genoemd. Voor al deze medicijnen betreft het symptoombestrijding. De echte migraine oorzaak wordt niet aangepakt. Dus ook deze migraine tabletten zijn niet de enige remedie. 

Migraine pillen en het reguliere stappenplan uitgelegd

Migraine pillen medicatie of medicijnen worden gezien als een middel tegen migraine hoofdpijn. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende stappen die reguliere artsen qua behandeling aanbevelen. De aanpak voor acute en chronische klachten bestrijdt de migraine symptomen maar van serieus behandelen is geen sprake en ook geneest het de hoofdpijnen niet. Je ontvangt een recept voor medicijnen en niet voor een geneesmiddel. Dit zie je ook terug in de migraine aanval statistieken. Er moet een structurelere oplossing zijn voor hoofdpijn ook bij de menstruatie cyclus. Leer daartoe eerst meer over de oorzaak migraine. En lees de ervaringen van cliënten welke de innerlijke weg volgden. Het kiezen voor een migraine pijnstiller zoals Nurofen medicatie of excedrin tabletten is ook de route van symptoombestrijding. 

Stap 1 Migraine medicatie de triggers identificeren

De eerste lijn van migraine behandeling is altijd te proberen trigger factoren te identificeren, wat inhoudt dat de gebeurtenissen, vooral voedingsmiddelen die vooraf zijn gegaan aan een aanval, zorgvuldig worden geregistreerd. Bepaalde voedingsmiddelen worden bij ongeveer 20 procent van de patiënten geïdentificeerd als migraine-triggers.

gordijnen gesloten bij een migraine aanval
gordijnen gesloten bij een migraine aanval

Stap 2 Pillen: Eenvoudige goedkope migraine medicatie

Migraine pillen zijn het meest effectief als deze het aan het begin van een aanval worden ingenomen. Simpele pijnstillers zoals paracetamol, aspirine, nurofen, excedrin of ibuprofen, kunnen effectief zijn bij het verlichten van migraine en zijn meestal de eerste stap welke worden uitgeprobeerd. Deze pijnstillers worden bij voorkeur in oplosbare of vloeibare vorm ingenomen, omdat deze sneller door het lichaam worden opgenomen. Als misselijkheid of braken bij de migraine-aanval een probleem vormen, kan naast de pijnstiller ook een geneesmiddel of migraine medicijn tegen misselijkheid worden ingenomen.  Migraleve bevat co-codamol in combinatie met het antimedicijn buclizine. Als alternatief kan jouw arts de migraine pillen of migraine tabletten tegen misselijkheid domperidon of metoclopramide voorschrijven; deze versnellen ook de opname van pijnstillers.

Stap 3 Migraine medicatie: Neem aan het begin van een aanval sterkere pijnstillers

Als eenvoudige pijnstillers en migraine medicijnen tegen misselijkheid consequent migraineaanvallen niet verlichten, dan zijn de meest populaire moderne remedies de ‘triptan’-groep van medicijnen. Deze geneesmiddelen zijn onder andere sumatriptan, rizatriptan en zolmitriptan. Ze zijn er in verschillende vormen, waaronder neussprays, injecties en tabletten die op de tong oplossen, wat handig kan zijn als misselijkheid en braken een probleem zijn tijdens de of voorafgaand aan de migraine aanval. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de bloedvaten rond de hersenen samentrekken en gaan zo de verwijding tegen die volgens de reguliere artsen deel uitmaken van het initiële ontstaan van de migraine hoofdpijn. Ze zijn er in verschillende vormen, waaronder neussprays, injecties en tabletten die op de tong oplossen, wat handig kan zijn als misselijkheid en braken een probleem zijn tijdens de of voorafgaand aan de migraine aanval.

Stap 4 Migraine Medicatie : Dagelijks pillen innemen

Als aanvallen voldoende frequent zijn of lang duren, kan een preventieve behandeling of profylactische behandeling, zoals artsen het noemen, worden aanbevolen. Dit omvat meestal het nemen van dagelijkse medicatie, en is daarom mogelijk niet geschikt voor mensen die slechts af en toe er last van hebben. Voorbeelden van medicijnen die op deze manier gebruikt kunnen worden zijn: propranolol, pizotifen, topiramaat, amitriptyline en valproaat. Het omvat de preventieve medicatie groep van medicijnen. De 3 nieuwe medicijnen betreft deze vierde stap. Het gaat hier dus niet over een migraine pijnstiller. 

Samenvatting

Kijk goed in welke stap van het reguliere behandelpan je bent aangekomen. Is het echt een middel tegen migraine voor jou? En de vraag migraine wat te doen voel je jezelf daar nu prettig bij? Ook het jarenlang gebruik van pijnstillers zoals exedrin of nurofen tabletten kan schade aanrichten op de lange termijn. Of is er nog steeds een grote impact in jouw sociaal leven, gezondheid en financiën? Neem zelf al dan niet een belangrijke beslissing om op een innerlijke manier naar je hoofdpijn te (laten) kijken. Reduceer naast behandelingen in mijn praktijk of op afstand vervolgens in overleg met je arts langzaam het aantal en de sterkte van de medicijnen c.q. migraine medicatie